Leer je grenzen bewaken Multidonnas

Moeite met nee zeggen? Dit is een gouden tip!

Regelmatig hoor ik klanten zeggen: ‘Ik vind het zo lastig om NEE te zeggen, om mijn grenzen aan te geven’. De één heeft meer moeite om NEE te zeggen tegen klanten, de ander tegen collega’s of baas en weer iemand anders heeft er vooral in haar privé leven moeite mee. Geen NEE kunnen zeggen veroorzaakt vaak stress, piekeren en oververmoeidheid.

Ik geef mijn klanten de volgende tip: Als je weet waar je JA tegen zegt, dan is het veel gemakkelijker om NEE te zeggen.

Een voorbeeld: Ik vind het belangrijk om te sporten. Als iemand met mij een afspraak wilt maken op de woensdagochtend dan kan dat voor óf na het sporten. Tussen 11.00 uur en 13.00 uur is mijn antwoord NEE. Want dan zeg ik JA tegen mijn pilatusles. Ik weet dat ik dit nodig heb om me fit en gezond te voelen. Dan kost het me ook geen enkele moeite meer om NEE te zeggen.

Ik zeg ook gemakkelijk NEE als ik bijvoorbeeld een weekend geen afspraken wil maken omdat ik behoefte heb aan een paar dagen bijtanken, doen waar ik en mijn gezin zin in hebben op dat moment, met een boek op de bank, de stad in, het bos in, een strandwandeling, etc. De vrijheid om op dat moment te kunnen kiezen geeft me energie en ruimte. Ik zeg dus NEE tegen een afspraak in dat weekend en zeg JA tegen bijtanken, vrijheid, energie en ruimte.

Bewuste keuzes
In mijn werk maak ik ook hele bewuste keuzes. Er komen regelmatig aanvragen binnen voor samenwerkingen. En dat is natuurlijk superleuk maar ook hier zeg ik regelmatig NEE tegen. En dat gaat me gemakkelijk af omdat ik op dat moment precies weet waarom ik NEE zeg en wat het me dan brengt. Ik weet waar ik op dat moment JA tegen zeg.
dankzij mijn grenzen heb ik ruimte
Stop met JA zeggen als je NEE voelt.
Als iemand je iets vraagt, vraag jezelf dan eerst af: ‘Wat brengt het mij als ik nu NEE zeg?’ Of het nou een vriendin is, een zus, je ouders, je collega, je baas of je klant, neem de tijd om jezelf deze vraag te stellen voordat je antwoord geeft. En als je tijd nodig hebt om erover na te denken, kun je altijd zeggen: ‘Ik kom er nog op terug’.
Hiermee voorkom je dat je op de automatische piloot overal JA op zegt.

Dionne

P.S. Heb je het gratis e-book al gelezen ‘Grenzen bewaken zonder schuldgevoel‘.

Lees ook:

Hoe vind je als Multipassionate een baan die bij je past?

Als Multipassionate werknemer heb je meer variatie en vrijheid nodig in je werk dan veel van je collega’s. Zodra er maar enige mate van routine te bespeuren valt, vind je het al niet boeiend meer. Veel Multipassionates zijn dan ook echte jobhoppers en gaan van baan naar baan om steeds weer opnieuw uitgedaagd te worden. …

Hoe vind je als Multipassionate een baan die bij je past? Lees verder »

Avatar

Dionne Hendriks

In love with The Multipassionate Way of Life. Pionier en oprichtster van het platform MultiDonnas.nl, The place to go voor vrouwelijke Multipassionates. Life & Business coach & Fotograaf.

Dionne Hendriks

In love with The Multipassionate Way of Life.
Pionier en oprichtster van het platform MultiDonnas.nl, The place to go voor vrouwelijke Multipassionates.
Life & Business coach & Fotograaf.

Scroll naar top