Leer je grenzen bewaken

Nee zeggen is verschrikkelijk egoïstisch, vind je niet?

Egoïst 
Wat heb ik me vaak egoïstisch gevoeld in mijn leven. Terecht? NEE! Maar het gevoel was er wel. Ik was er echt van overtuigd dat ik een egoïst was als ik mijn grenzen aangaf. En ik wilde alles behalve dat zijn.

Als je denkt aan grenzen stellen dan komt bij veel mensen meteen dat oordelende stemmetje op dat zegt: ‘Grenzen aangeven is egoïstisch, je denkt alleen maar aan jezelf terwijl de ander je zo nodig heeft.’ En wat doe je dan? Je geeft je grens niet aan, want je wilt niet dat anderen jou een egoïst vinden?

Jij bent ervan overtuigd
Dat stemmetje in je hoofd dat zegt dat je egoïstisch bent als je grenzen aangeeft is een ‘belemmerende overtuiging’. Het is een gedachte waarvan je overtuigd bent dat het waar is. Een gedachte die je ergens in de loop van je leven hebt opgepakt. Misschien wel gehoord hebt van ouders, familie, binnen het geloof, op school of in je vriendenkring én die je als de waarheid bent gaan beschouwen. Zo’n overtuigende gedachte zorgt ervoor dat jij je grenzen niet aangeeft! Je komt ze in je privéleven tegen, maar ook in je werk. Want het is toch niet collegiaal om NEE te zeggen, dat is pas egoïstisch!

Je hoeft deze overtuiging niet de rest van je leven bij je te dragen.
Wat kun je doen om deze overtuigende gedachte niet te laten bepalen of jij wel of geen grenzen aangeeft?

  1. Vraag jezelf eerst af: “is het waar wat het stemmetje tegen je zegt: ben je egoïstisch als je je grenzen aangeeft?” Of kun je ook tegenargumenten bedenken, feiten die deze overtuiging ontkrachten?
  2. Vraag jezelf eerst af hoe je zou reageren als je jouw grens wilt aangeven en helemaal in deze overtuiging gelooft?
  3. Vraag jezelf dan af hoe je zou reageren als jij deze overtuigende gedachte niet zou hebben. Wat zou dit je brengen? Hoe zou jij dan je grenzen aangeven? Hoe zou dat zijn?

Overtuigingen hebben we allemaal
Overtuigingen, we hebben ze allemaal, maar zijn ons daar vaak niet van bewust omdat we ze al zo lang bij ons dragen. We weten niet beter.
Jij hebt vast ook overtuigingen waar je misschien wel vanaf wilt. Belemmerende overtuigingen. Welke overtuigingen houden jou tegen om je grenzen aan te geven? In de online training ‘Bewaak je grenzen’ leer je om met deze soms hardnekkige overtuigingen om te gaan. Meer info over deze training vind je hier: ik wil mijn grenzen leren bewaken.

Liefs Dionne

Lees ook:

Hoe vind je als Multipassionate een baan die bij je past?

Als Multipassionate werknemer heb je meer variatie en vrijheid nodig in je werk dan veel van je collega’s. Zodra er maar enige mate van routine te bespeuren valt, vind je het al niet boeiend meer. Veel Multipassionates zijn dan ook echte jobhoppers en gaan van baan naar baan om steeds weer opnieuw uitgedaagd te worden. …

Hoe vind je als Multipassionate een baan die bij je past? Lees verder »

Avatar

Dionne Hendriks

In love with The Multipassionate Way of Life. Pionier en oprichtster van het platform MultiDonnas.nl, The place to go voor vrouwelijke Multipassionates. Life & Business coach & Fotograaf.

Dionne Hendriks

In love with The Multipassionate Way of Life.
Pionier en oprichtster van het platform MultiDonnas.nl, The place to go voor vrouwelijke Multipassionates.
Life & Business coach & Fotograaf.

Scroll naar top